BOLIG+ er et ambitiøst initiativ med fokus på realisering af sunde, fleksible og energioptimerede boliger af høj arkitektonisk kvalitet.

På denne side kan du følge med i BOLIG+ processen og blive opdateret på projektets nyeste erfaringer.

Zense – home

Vejen til nul i BOLIG+ regnskabet klares ikke alene ved hjælp af passive tiltag som høj tæthed og isolering, samt tekniske features som behovsstyret ventilation og varmegenvinding på badevandet osv.

Der er i BOLIG+ regnskabet afsat ca. 1700 kWh pr. bolig til husholdningsel, og det kræver opmærksomhed på eget forbrug for familien at ramme dette relativt lave tal.

For at støtte dette, er der i hver BOLIG+ lejlighed indbygget et unikt Zensehome system. Det består af stikkontakter, lampesteder og lampetryk med måling af el-forbruget i hver enhed, og passer ind i normale danske dåser. Hver enhed kommunikerer med den centrale boks i tavlen – ikke trådløst, men heller ikke via ekstra trådning: De benytter 220V ledningerne, hvorpå de lægger en lille puls. Ideen i systemet er to:

Dels får familien mulighed for at følge sit strømforbrug på hver enkelt stikkontakt og lampested via app eller hjemmeside. Her fås et klart overblik, og det bliver hurtigt tydeligt, hvis noget stikker ud fra normalen. Et eksempel kunne være en Playstation, som har stået tændt hele natten. Den pågældende stikkontakt vil afsløres med det samme, og familien får mulighed for at undersøge sagen, og handle på det.

Dels får man en række komfortmuligheder. Fx er det muligt at programmere lampetrykkenes sammenhæng med lampesteder helt uafhængigt – og at lave det om igen. Det betyder bl.a., at installationen kan gøres helt enkel og skære lidt af prisen, f.eks. kan man spare den gammeldags korrespondancetænding væk. Man programmerer blot to forskellige stikkontakter til at styre samme lampested. Man kan også bede systemet om at gentage forrige uges tænd/sluk mønster, mens man er en uge på ferie; ganske kriminalpræventivt. Eller indrette sig med en ’sluk-alt’ kontakt lige ved udgangsdøren, så man skærer unødig stand-by strøm bort, ligesom man kan sætte timere til fx at slukke internetrouteren om natten m.v.

I de første to år anvendes desuden data fra Zensehome systemet af forskerne, hvor de får et ualmindeligt præcist og detaljeret blik ind i de 10 familiers elforbrug.

Jørgen Søndermark, april 2016