BOLIG+ er et ambitiøst initiativ med fokus på realisering af sunde, fleksible og energioptimerede boliger af høj arkitektonisk kvalitet.

På denne side kan du følge med i BOLIG+ processen og blive opdateret på projektets nyeste erfaringer.

Elementer i de 5 besvarelser

BOLIG+ konceptet beskriver en holistisk eller helhedsorienteret tilgang til byggeriet, hvor en lang række parametre er i spil og skal afbalanceres til en smuk og funktionel arkitektur.

BOLIG+ parametrene – eller dogmerne er:

1. Energineutral på årsbasis inkl. 1700 kWh pr bolig til privat strømforbrug
- et markant første dogme, som dog ikke må overskygge besvarelsen af de øvrige udfordringer som ligger i dogme to til fem:

2. Intelligent og betjeningsvenlig

3. Fleksibel i brug og over tid

4. Byggeri med et godt og sundt indeklima

5. Høj arkitektonisk kvalitet, tilpasset konteksten

Og hertil kom et 6. dogme om at byggeriet skulle kunne realiseres inden for en normal prisramme for et standard etageboligbyggeri.

Summen af besvarelsen af disse fem / seks BOLIG+ udfordringer blev i konkurrencebedømmelsen vurderet i en helhed. Det blev dog, på grund af det meget grænseoverskridende 1. dogme om den totale energineutralitet, især det emne som optog byggesektoren og fyldte debatten om konkurrencen. Det blev da også dokumentationen af, at det markante krav til bygningens energimæssige ydeevne kunne nås med en bygbar økonomi, som påvirkede udformningen af det danske bygningsreglement.

Rie Øhlenschlæger, marts 2016