BOLIG+ er et ambitiøst initiativ med fokus på realisering af sunde, fleksible og energioptimerede boliger af høj arkitektonisk kvalitet.

På denne side kan du følge med i BOLIG+ processen og blive opdateret på projektets nyeste erfaringer.

Svaleskabe

Et større energirigtigt kølefryseskab anvender årligt op mod 200 kWh. Umiddelbart synes det ikke muligt at reducere dette energiforbrug i en moderne lejlighed.

Et hold foreslår dog genindførelsen af en gammel dyd: svaleskabet. Holdet foreslår placering af et svaleskab på altanen lige uden for køkkenet, hvor det er muligt at anbringe f.eks. grøntsager og drikkevarer, der ikke kræver en konstant lav temperatur. Holdet anslår, at der kan spares 10 %, hvis svaleskabet fører til indkøb af en mindre model af kølefryseskab. 

Det er en lille besparelse, men giver et signal om en mere energirigtig indretning af dagligdagen. Holdet har valgt ikke at medregne denne potentielle besparelse i beregningen af bygningens energineutralitet. Det kan desuden diskuteres, om det er en opnåelig besparelse, da der er behov for den fulde kølekapacitet om sommeren, hvor svaleskabet har begrænsning eller ingen effekt.

svaleskabe

 

Søren Østergaard Jensen, Oktober 2012