BOLIG+ er et ambitiøst initiativ med fokus på realisering af sunde, fleksible og energioptimerede boliger af høj arkitektonisk kvalitet.

På denne side kan du følge med i BOLIG+ processen og blive opdateret på projektets nyeste erfaringer.

Systemer til styring 

I BOLIG+ konkurrencen blev de fem hold bedt om at dokumenterer, hvordan de havde tænkt sig, at styringen og dataopsamlingen i boligerne skulle foregår samt forslag til behandling af data om energiforbrug og -produktion. 

De fem hold er ret specifikke i deres forslag til styringssystemer: 

- et hold anvender en kombination af Laurits Knudsens IHC system og Electronic Housekeeper 

- et hold anvender Laurits Knudsens IHC system alene

- et hold anvender Electronic Housekeeper alene

- et hold anvender en kombination af Laurits Knudsens IHC system og Window Masters NV Advance system

- det sidste hold foreslår KNX. KNX er dog en kommunikations protokol og ikke et produkt. KNX er den eneste helt åbne standard og tilmed en ISO-standard. Der findes mange forskellige produkter fra forskellige fabrikanter på markedet, der anvender KNX 

Der er således en forkærlighed blandt holdene for IHC og Electronic Housekeeper. Electronic Housekeeper anvender kommunikationsprotokollen Z-wave som er en semi-åben standard med en alliance af producenter, der tilbyder en lang række Z-wave baserede produkter. Det er kun LK, der producerer komponenter til IHC. Firmaet bag Eletronic Housekeeper har lavet en bridge mellem deres system og IHC, således at informationer kan overføres mellem de to systemer.

To af holdene anvender Electronic Housekeeper i boligerne som informationsskærm og som brugerflade i forbindelse med indstilling af styringen, idet Electronic Housekeeper har en touch screen. Et andet hold foreslår en ikke nærmere defineret touch skærm i boligerne som brugerflade og information om energiforbrug. I et tredje holds forslag er der en touch screen i hver opgang til information om energiforbrug, mens indstilling af styringen af boligen foregår via en pc. Det sidste hold foreslår et ikke nærmere defineret informationspanel i hver bolig til oplysning om energiforbrug, mens holdet ikke nævner noget om en brugerflade til indstilling af styringen. 

 

Søren Østergaard Jensen, august 2012