BOLIG+ er et ambitiøst initiativ med fokus på realisering af sunde, fleksible og energioptimerede boliger af høj arkitektonisk kvalitet.

På denne side kan du følge med i BOLIG+ processen og blive opdateret på projektets nyeste erfaringer.

Indeklima

Godt indeklima er et af BOLIG+ dogmerne. Energineutraliteten må ikke opnås på bekostning af indeklimaet. Dette er en interessant og helt relevant udfordring, ikke kun for BOLIG+ byggeri, men for alt nyt byggeri, der opføres i Danmark. Højisolerede konstruktioner og lavenergivinduer med positiv energibalance nedbringer behovet for varmetilførsel, men øger også tendensen til overophedning af boligen. Kan dette løses blot ved en behersket anvendelse af glasarealer og naturlig ventilation, når der ikke er råd til udvendig solafskærmning og køling?

 

I lavenergiklasse 2020 stilles krav om mindst 15 % glasareal i forhold til gulvareal. BOLIG+ Søborg lever generelt op til kravet. Her har rådgiver søgt at finde balancen i forhold til dagslys og undgåelse af for megen varmeindstråling. BOLIG+ er en én til én test af 2020 krav.

Vi bygger ekstremt tæt for at opnå så effektiv varmegenvinding som muligt. En god luftkvalitet i boligen afhænger derfor helt af, at boligens ventilation virker, hvad enten det sker mekanisk eller naturligt ved at åbne vinduer.

Boligerne ligger alle med mindst én facade mod den stærkt befærdede Søborg Hovedgade. Hvad betyder det i praksis for beboernes anvendelse af den naturlige ventilation og af altanen, og hvad har det betydet for altandesignet?

Lars Kvist, marts 2016