BOLIG+ er et ambitiøst initiativ med fokus på realisering af sunde, fleksible og energioptimerede boliger af høj arkitektonisk kvalitet.

På denne side kan du følge med i BOLIG+ processen og blive opdateret på projektets nyeste erfaringer.

Termisk indeklima

Siden projektet i Aalborg er kravene til specielt det termiske indeklima blevet skærpet i de frivillige energiklasser lavenergiklasse 15 (som nu er BR15) og Bygningsklasse 2020 (BOLIG+ Søborg er opført efter BR10, men lever generelt op til Bygningsklasse 2020 krav). Der har derfor været ekstra fokus på, at dette er overholdt i det nye projekt. Der er således udført simuleringer (BSim) af det termiske indeklima, således at det overholder kravende om maksimalt 100 timer over 27 grader og maksimalt 25 timer over 26 grader. Dette krav er sidenhen lempet i det nye bygningsreglement BR15, og BOLIG+ har derfor et forventelig termisk indeklima, som er bedre end bygningsreglementet BR15.

 

Designmæssigt har det betydet, at vinduesmængderne mod syd er begrænset, selvom det energimæssigt kan give et positivt bidrag at øge vinduesarealet mod denne orientering. Udvendig solafskærmning har været overvejet, men vurderet for dyrt i forhold til udbyttet. I stedet har der været meget fokus på at skabe tværventilation og gode muligheder for at åbne vinduerne. Beboerne har således en stor indflydelse på at påvirke indeklimaet. Altanerne er ligeledes Aalborg projektet trekantede og giver størst afskærmning mod syd, mens det samtidig i altanens smalle ende giver adgang til mere dagslys.

Simon Kamper, januar 2016